
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ
Όλοι οι γονείς επιθυμούν να κάνουν το "σωστό" σε ότι αφορά το παιδί τους, ωστόσο, σήμερα οι γονείς ανησυχούν περισσότερο να μην κάνουν κάτι "λάθος". Το πώς να είναι κανείς γονιός το «μαθαίνει» σαφώς μέσα από την καθημερινή πρακτική, κυρίως μέσα από τα λάθη. Πριν όμως γίνει κάποιος γονιός, έχει ήδη κάποιες διαμορφωμένες αντιλήψεις και απόψεις σχετικά με το μεγάλωμα ενός παιδιού, που διαμορφώνονται από τις μνήμες και τα βιώματα που έχει από τη δική του οικογένεια, από τη συναναστροφή του με άλλους γονείς, καθώς και από τα δικά του διαβάσματα, τις δικές του γνώσεις, αλλά και από τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ένας γονιός ζει.
Αρχικά στόχος στη συμβουλευτική γονέων είναι οι γονείς να αναγνωρίσουν πως η ίδιοι βλέπουν τον γονικό ρόλο, τι είδους γονείς επιθυμούν να είναι, να αναγνωρίσουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους, και τι είδους σχέση επιθυμούν να χτίσουν με το παιδί τους.
Επίσης στόχος είναι να μάθουν οι γονείς και να εξασκηθούν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, όπου δεν λέγεται από την σύμβουλο "τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν" σύμφωνα με κάποιες γενικές θεωρίες. Δίνεται η κατάλληλη ενημέρωση/ πληροφόρηση από την ψυχολόγο (ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο του παιδιού τους) ώστε να αναδείξει τους τρόπους που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στον δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό ρόλο.
Η συμβουλευτική γονέων είναι βοηθητική σε περιπτώσεις όπου:
Το παιδί παρουσιάζει συμπεριφορές που οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν ή ο τρόπος διαχείρισης δεν είναι αποτελεσματικός (π.χ. φοβίες, εκρήξεις θυμού, αδελφική αντιζηλία, μπλοκάρισμα σε κάποιο αναπτυξιακό στάδιο, σχολική άρνηση, εσωστρέφεια, επιθετικότητα, μειωμένη σχολική επίδοση, διαζύγιο, πένθος άλλα τραυματικά γεγονότα κ.α.)
Η συχνότητα των συναντήσεων καθορίζεται ανάλογα το αίτημα των γονέων.