top of page

Γιατί να ξεκινήσω την πρακτική του Mindfulness


Mindfulness είναι η βασική ικανότητα του ανθρώπου να είναι πλήρως στο παρόν, να έχει επίγνωση του πού βρίσκεται και τι κάνει κάθε στιγμή, και να μην είναι συνεχώς σε μια υπερδιέγερση και μια κατάσταση δράσης και αντίδρασης σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα ή απορροφημένος από το τι συμβαίνει γύρω.


Το να λειτουργούμε με επίγνωση «mindfulness» είναι κάτι που όλοι φυσικά διαθέτουμε, και υπάρχουν στιγμές που συμβαίνει περισσότερο από άλλες. Ωστόσο είναι πιο εύκολα στη διάθεσή μας αυτή η κατάσταση, και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το αναγνωρίσουμε όταν ασκούμαστε σε καθημερινή βάση.


Κάθε φορά που είμαστε απόλυτα ενήμεροι για το: τι βιώνουμε μέσα από τις αισθήσεις μας, για τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας ή για τα αισθήματα που βιώνουμε είμαστε σε πλήρη επίγνωση «mindfulness».


Ας αναρωτηθούμε όμως πόσο συχνά μας συμβαίνει αυτό;


Πόσο συχνά σας έχει τύχει: να οδηγήσετε μια διαδρομή και μόνο όταν φτάσετε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θυμάστε τίποτα από τη διαδρομή. Να φάτε ένα γεύμα ή ένα πακέτο τσιπς και ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι τελείωσε χωρίς να αισθάνεστε χορτάτοι ή να θυμάστε τη πραγματική γεύση. Να φεύγετε από το σπίτι και να μην θυμάστε αν έχετε βγάλει το σίδερο από τη πρίζα ή αν κλειδώσατε.


Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος το 47% της ημέρας λειτουργεί σε μια κατάσταση αυτόματου πιλότου, η προσοχή του είναι απορροφημένη από διάφορες σκέψεις που συχνά δεν αφορούν το τι συμβαίνει στο παρόντα χρόνο.


Ζώντας οι περισσότεροι σε φρενήρεις ρυθμούς, υπερ απασχολούμενοι και δικτυωμένοι είναι πολύ εύκολο να λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.


Ζώντας με αυτό τον τρόπο συχνά δεν προσέχουμε τις όμορφες στιγμές στη ζωή, δεν ακούμε τι μας λέει το σώμα μας και βρισκόμαστε κολλημένοι σε μηχανικούς τρόπους σκέψης και ύπαρξης που μπορεί να είναι επιβλαβή για εμάς ή για τους άλλους. Σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε σε μια κατάσταση να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε να διώξουμε πράγματα από τη λίστα «to do list» παρά να ζήσουμε στην πραγματικότητα.


Γινόμαστε ευάλωτοι σε έντονο άγχος, stress, κατάθλιψη και αντιδραστικότητα. Μελέτες δείχνουν, όσο περισσότερο το μυαλό περιπλανιέται άσχετα, τόσο πιο δυστυχείς είμαστε.


Σε ποιόν απευθύνεται η πρακτική του mindfulness; Ποιόν μπορεί να ωφελήσει;


Όλους μας! Δεν έχει καμία σημασία η ηλικία, η φυσική κατάσταση, οι πεποιθήσεις, οι αξίες του καθενός. Απευθύνεται σε όλους, καθώς έχουμε τη δυνατότητα εν δυνάμει να είμαστε παρόντες και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το ποιοι είμαστε.


Πώς μπορώ να ξεκινήσω την πρακτική του mindfulness;


  1. Ορίστε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ακόμη και 3 λεπτά φτάνουν. Δεν χρειάζεται εξοπλισμός ή πολύς χρόνος, μόνο να προκαθορίσετε την ώρα και τον τόπο.

  2. Παρατηρήστε τη δεδομένη στιγμή όπως είναι. Δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει στο σώμα σας, στις σκέψεις σας και γύρω σας χωρίς να το κρίνετε.

  3. Αφήστε τις σκέψεις και την κριτική να περάσει, π.χ. δεν το κάνω σωστά, σκέφτομαι άσχετα πράγματα, βαριέμαι, δεν καταλαβαίνω το νόημα, πάλι ξέφυγε το μυαλό μου. Παρατηρήστε αυτές τις σκέψεις αλλά μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία, αφήστε τις απλά να περάσουν.

  4. Επιστρέψτε ξανά και ξανά στον παρόντα χρόνο, όσες φορές και αν χρειαστεί, επειδή το μυαλό σας περιπλανιέται και οι σκέψεις σας οδηγούν στο παρελθόν ή στο μέλλον.

  5. Μην κρίνετε τον εαυτό σας για όσες σκέψεις και ότι περιεχόμενο έχουν αυτές.

Πολλοί λένε ότι ακούγεται εύκολο και απλό, άλλοι στην πράξη το βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολό ή δυσκολεύονται να κατανοήσουν το νόημα. Ο στόχος είναι να συνεχίσει κανείς να εξασκείται και μόνο τότε το αποτέλεσμα θα φανερωθεί.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page